WHdNz76pJen8ZPksXvRV5KZoshE Να λείπει το ... βύσσινο!: Ρεβυθοκεφτέδες ή φαλάφελ

Σάββατο 2 Απριλίου 2016

Ρεβυθοκεφτέδες ή φαλάφελ



Αγαπημένο φαγητό πολύ πριν μας έρθει ως ανατολίτικο και το μάθουμε με το αραβικό όνομα καθότι οι ρεβυθοκεφτέδες αποτελούσαν πάντα τμήμα της ελληνικής διατροφής. Τελευταία μάλιστα είναι και πολύ της μόδας καθώς άνοιξαν πολλά μαγαζιά που σερβίρουν φαλάφελ εν είδει "σουβλακίου" σε πίτα. Έγιναν μάλιστα και must στην διατροφή των χορτοφάγων.
 

Την συνταγή αυτή την  πρωτοείδα στο epicurious.com, ως ισραηλιτική εκδοχή  καθώς ως είναι γνωστό Άραβες και Ισραηλινοί ερίζουν ως προς την προέλευση και την καταγωγή των φαλάφελ. Η συνταγή αυτή μου άρεσε γιατί είναι ισορροπημένη στις γεύσεις, οπότε την υιοθέτησα .

Υλικά


μισό πακέτο ρεβύθια (250 γρ.)
1 κρεμμύδι κομμένο σε 4-6 κομμάτια
μισό ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
2 σκελίδες σκόρδο
2 κ.γ. αλάτι
2 κ.γ. κόκκινο πιπέρι
2 κ.γ. κύμινο
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1,5-2 φλιτζάνια αλεύρι

Εκτέλεση

Από το βράδυ της προηγούμενης ημέρας βάζουμε τα ρεβύθια να μουλιάσουν σε κατσαρόλα με αρκετό νερό που να τα καλύπτει πλήρως. Εγώ δεν βάζω σόδα. Την επόμενη ημέρα το πρωί τα σουρώνουμε.

Βάζουμε τα ρεβύθια στο μπλέντερ. Τα αλέθουμε χωρίς όμως να τα κάνουμε ... αλοιφή. Θέλουμε να μείνουν κομματάκια από ρεβύθι.

Στη συνέχεια ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και περνάμε από την πρέσσα το σκόρδο.
Μεταφέρουμε το αλεσμένο μίγμα σε μπωλ και προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τον μαϊντανό, το αλάτι, το πιπέρι, το κύμινο και το μπέικιν πάουντερ.  Προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι που το μίγμα να στέκεται και να μην κολλάει στα χέρια.






Καλύπτουμε το μπολ με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για περίπου μια ώρα να δέσει.
Στη συνέχεια πλάθουμε σε κεφτέδες .




Ζεσταίνουμε λάδι σε βαθύ τηγάνι και τηγανίζουμε πρώτα ένα ρεβυθοκεφτέ. Εάν διαλυθεί σημαίνει ότι το μίγμα θέλει και άλλο αλεύρι. Αν όχι τηγανίζουμε και τους υπόλοιπους, προσέχοντας να μην παραγεμίζουμε το τηγάνι και πέσει η θερμοκρασία του λαδιού γιατί τότε δεν θα τηγανισθούν αλλά θα ... βράσουν. Μόλις ροδοκοκκινίσουν τους αφήνουμε για λίγο σε απορροφητικό χαρτί για να φύγει η περίσσεια λαδιού και είναι έτοιμοι για σερβίρισμα.
Εγώ αποφεύγω για να πω την αλήθεια μου το τηγάνισμα και προτιμώ να τους ψήνω στον φούρνο. Αφού στρώσουμε ένα ρηχό ταψί με αντικολλητικό χαρτί, τοποθετούμε τους ρεβυθοκεφτέδες επάνω και τους αλείφουμε με λάδι.

Ψήνουμε στο γκριλ για περίπου 20 λεπτά. Μόλις πάρουν χρώμα από την μία πλευρά, τους γυρίζουμε από την άλλη πλευρά. Τους αλείφουμε ξανά με λάδι και τους βγάζουμε μόλις πάρουν χρώμα και από αυτήν την πλευρά. Έτοιμοι για σερβίρισμα.




Τους σερβίρουμε πάνω σε αραβικές πίτες (συνταγή εδώ) μαζί με ντομάτα κομμένη σε κύβους, πιπεριά πράσινη και κρεμμύδι και σως ταχινιού .

Για την σως ταχινιού 
Ανακατεύουμε 4 κουταλιές σούπας ταχίνι με μισό φλιτζάνι νερό μέχρι να γίνει σαν αλοιφή. Προσθέτουμε δυο σκελίδες σκόρδο λιωμένες στην πρέσα, τον χυμό από ενάμιση λεμόνι, λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο, κόκκινο πιπέρι και μια πρέζα κύμινο. Ανακατεύουμε και αφήνουμε τη σως στο ψυγείο για μια ώρα πριν την χρήση της.






2 σχόλια:

Unknown είπε...

Σε τι βαθμους ψηνουμε και ποσο χρονο θελει στο φουρνο
Ευχαριστω

Unknown είπε...

Σε τι βαθμους ψηνουμε και ποσο χρονο θελει στο φουρνο
Ευχαριστω

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...