WHdNz76pJen8ZPksXvRV5KZoshE Να λείπει το ... βύσσινο!: Σπιτική κονσέρβα τόνου

Σάββατο 7 Ιουνίου 2014

Σπιτική κονσέρβα τόνου


Σαν οικογένεια τρώμε πολύ τόνο. Το έχουμε και σαν εύκολο πιάτο, αφού καλύπτει τις ανάγκες σίτισης όταν ... ή δεν προλαβαίνουμε να μαγειρέψουμε ή απλά βαριόμαστε. Λίγος τόνος, μαρούλι και παξιμάδι αποτελεί το τέλειο χορταστικό πιάτο. Οι έτοιμες κονσέρβες λίγο (έως πολύ) με απωθούν και τις αποφεύγω όσο μπορώ (δεν είναι εύκολο πάντα). Επειδή όμως είναι εύκολο να φτιάξεις σπιτική κονσέρβα τόνου, το προτιμώ και έτσι το μόνο σίγουρο που δεν λείπει ποτέ από το σπίτι είναι η σπιτική κονσέρβα τόνου. Όταν λοιπόν βρίσκω τονάκια στην αγορά, αγοράζω 2-3 και φτιάχνω περίπου 7-10 βαζάκια, τα οποία αποθηκεύω στο ντουλάπι και όποτε θέλουμε ανοίγουμε ένα.

Υλικά

2 τονάκια
φύλλα δάφνης
καφτερές πιπεριτσες
πολύχρωμα πιπέρια σε κόκκους
ξύσμα λεμονιού
δενδρολίβανο
αλάτι
ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Ζητάμε από τον ψαρά να κόψει τους τόνους σε φέτες των 4-5 εκατοστών (Αν τον αφήσετε μόνο του θα τις κόψει 1 εκατ. για τηγάνι!!!!). Κόβει επίσης κεφάλι και ουρά. 
Πλένουμε τις φέτες καλά και τις βάζουμε σε μια λεκάνη με παγωμένο νερό ή νερό με παγάκια ή απλό νερό και στο ψυγείο για αρκετές ώρες. Ανά μια -δυο ώρες αλλάζουμε το νερό. Αυτό το κάνουμε για να φύγει το αίμα. Μπορούμε να αφήσουμε την λεκάνη στο ψυγείο και όλη τη νύχτα. 

Σε μια κατσαρόλα μεγάλη βάζουμε νερό να βράσει. σε δεύτερη κατσαρόλα που να εφαρμόζει στην πρώτη ή τηγάνι ή πλακερό, βάζουμε τις φέτες του τόνου και καπακώνουμε. Αφήνουμε να ψηθεί μπαιν μαρί για περίπου μια ώρα.Τον αφήνουμε να κρυώσει και αφαιρούμε προσεκτικά την πέτσα και τα κόκκαλα, ειδικά τα πλαϊνά, προσέχοντας να μην τον διαμελίσουμε εντελώς. Συνήθως κάθε φέτα κόβεται στα δύο.
 

Πλένουμε τα βάζα, τα βάζουμε σε πετσέτα ανάποδα στο φούρνο για 15 λεπτα στους 110 προκειμένου να τα αποστειρώσουμε.


Γεμίζουμε τα βάζα μέχρι επάνω με τον τόνο, προσθέτουμε φύλλα δάφνης, πιπέρια, πιπεριές κόκκινες μικρές, φλούδα λεμονιού και δενδρολίβανο. Συμπληρώνουμε μέχρι επάνω με λάδι. Και κλείνουμε τα καπάκια.




Τώρα αρχίζουμε την διαδικασία κονσερβοποίησης
Σε μια ανάλογη κατσαρόλα βάζουμε πετσέτα στον πάτο, βάζουμε τα βάζα και νερό μέχρι το καπάκι. Αφήνουμε να βράσουν για μισή ώρα και τα αφήνουμε να κρυώσουν μέσα στην κατσαρόλα. Τα βγάζουμε και τα φυλάμε στο ντουλάπι.


Τα ανοιγμένα βάζα (αν τυχόν περισσέψει τόνος) τα φυλάμε στο ψυγείο.



6 σχόλια:

Ξανθή είπε...

Το πιο μικρό το ανταλλάσσω με όποιο μεγάλο δικό μου θέλεις!!

Σοφία Ζ. είπε...

Ξανθή μου, πες πως το έχεις. Θα κοιτάξουμε να συναντηθούμε μέσα στην εβδομάδα!

Χρυσαυγή είπε...

Καταπληκτική ιδέα!
Μου αρέσει πολύ ο τόνος. Ωραίο που τον ψηνεις σε μπεν μαρί. Δεν την ήξερα την διαδικασία. Πολυ χρήσιμη συνταγή!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Την καλημέρα μου Σοφία!

Σοφία Ζ. είπε...

Καλημέρα Χρυσαυγή μου! Δοκίμασε τον. Είναι και ιδιαίτερα αρωματικός! Φιλιά!

Ροδανθη είπε...

Τέλειο Σοφία μου.Πριν κάποια χρόνια είχε πιάσει ο κουμπάρος μου ένα τόνο περίπου 300 κάτι κιλά,αν δεν κάνω λάθος και μας είχε δώσει αρκετό κομμάτι.Ο μόνος τρόπος για να τρωγόταν ήταν αυτός, κονσέρβα για τονοσαλάτες.
Να είσαι καλά Σοφία μου φιλιά πολλά!!!!!

Σοφία Ζ. είπε...

Ροδάνθη μου είναι ένας τρόπος συντήρησης που τουλάχιστον αυτοί που ψαρεύουν τέτοια ψάρια χρησιμοποιούν συχνά! Φιλιά πολλά και από εμένα!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...